Gewicht zeecontainer? Het gewicht mét en zonder lading!
Zoek je naar het gewicht van een zeecontainer? Dan kom je op internet overal verschillende soorten gewichten tegen.
Een zeecontainer heeft, net als een auto, verschillende soorten gewichten. Dat is niet afhankelijk van het type, maar ook van de lading. Hoe zwaarder de lading, hoe zwaarder het totaalgewicht.
Wil je weten wat de verschillende soorten gewicht zijn? Lees dan alles over het zeecontainer gewicht in onze blog!
Zeecontainer gewicht: daarom zijn er verschillende soorten
Heb je wel eens gezocht naar ‘gewicht zeecontainer’ op Google? Dan weet je dat je verschillende soorten gewichten tegenkomt.
Het gewicht van een zeecontainer kun je op verschillende manieren uitdrukken. Dat komt omdat niet iedere container gelijk is. Ze verschillen niet alleen per maat, maar ook de lading is van invloed. Daarom kom je verschillende gewichten tegen.
Er wordt gebruik gemaakt van gross weight, tare weight en net weight als het om het gewicht van een zeecontainer gaat. De exacte gewichten voor jouw container vind je op de rechterdeur van de container en wij leggen je graag de verschillen uit.
Gross weight: totaalgewicht van een zeecontainer
Wil je het maximale gewicht van een zeecontainer weten? Dan bereken je het gewicht van de container inclusief lading. Dit noem je gross weight.
Een zeecontainer heeft een maximaal gewicht. Dit zorgt dat een container niet te zwaar wordt. Zo weet je zeker dat hij door elke havenkraan getild kan worden en dat de container bij het wegtransport niet over het maximaal toegestane gewicht gaat.
Voor een 20FT en 40FT zeecontainer geldt hetzelfde maximale gewicht. Dat is 30.480 kg voor zowel de standaard als de high cube variant.
Tare weight: leeggewicht van een zeecontainer
Het leeggewicht van een zeecontainer is tare weight, ofwel tarra. Dat is één van de termen die je ook aantreft op de buitenkant van een container.
Dit is het zeecontainer gewicht zonder lading. Je hebt het in dit geval dus alleen over het gewicht van de container zelf. Dit is afhankelijk van het type, het ontwerp en de gebruikte materialen.
Grotere containers zijn zwaarder dan kleinere containers. Zo weegt een 40FT container meer dan een 20Ft container. Ook weegt een high cube container meer dan een container met een standaard hoogte. Tot slot zorgen extra deuren aan de korte of lange zijde van de container dat de lading gemakkelijker in- en uitgeladen kan worden, maar hierdoor neemt ook het gewicht van de container toe omdat hiervoor de constructie verstevigd moet worden.
Net weight: het gewicht van de lading
Ben je benieuwd hoe zwaar je een zeecontainer mag laden? Dan ben je op zoek naar het net weight van een container.
De hoeveelheid lading is voor ieder type zeecontainer verschillend. Daarom staat er op de buitenkant altijd een vermelding van dit gewicht. Zo weet je precies hoe zwaar je de container mag laden zodat hij geschikt blijft voor transport.
Een 20FT of 40FT zeecontainer hebben bijna hetzelfde laadgewicht. De winst zit in het volume dat je kunt laden, dus niet in het gewicht. Lichtere producten, zoals televisies en schoenen, worden daarom steevast vervoerd in 40FT high cube containers en voor zwaardere producten als metalen worden voornamelijk 20FT containers gebruikt.
Het verschil tussen containers van toen en nu: het gewicht
Het grootste verschil tussen zeecontainers van vroeger en nu is het gewicht. Containers worden steeds lichter.
Fabrikanten doen er alles aan om hun containers lichter te maken. Zo kun je nog meer lading kwijt in dezelfde ruimte. Dit kan er wel net voor zorgen dat je wat extra producten kunt verschepen en dat hierdoor de vervoerskosten per product dalen.
Door nieuwe materialen en technieken wordt het gewicht van zeecontainers steeds lager. Daarom kan het zo zijn dat een oude container een hoger gewicht heeft dan een nieuwe container.
Wet- en regelgeving: SOLAS VGM
Er is per 1 juli 2016 een internationale wetgeving van kracht die betrekking heeft op het SOLAS-verdrag. Dat staat voor Safety Of Life At Sea.
In dit verdrag is vastgelegd dat de verlader het totale gewicht van de geladen container moet verstrekken aan de verscheper. Dit wordt de Verified Gross Mass genoemd, afgekort tot VGM. Deze waarde mag op 2 manier bepaald worden:
1. Wegen
De volle container wordt gewogen om het totale gewicht van de container te bepalen.
2. Berekenen
om het totale gewicht van de container te berekenen moet het gewicht van de volgende zaken bekend zijn:
- het ledig gewicht van de container
- het gewicht van het product zonder verpakking
- het gewicht van al het verpakkingsmateriaal
- het gewicht van de gebruikte pallets
- eventueel het gewicht van gebruikt stuwmateriaal
Welke methode het meest geschikt is hangt vaak af van de lading.
Gewicht zeecontainer: overzicht per type
In het onderstaande overzicht staat een indicatie van de gewichten van de drie meest verkochte zeecontainers:
Type | Tare weight (kg) | Net weight (kg) | Gross weight (kg) |
8FT zeecontainer | 950 | 5.050 | 6.000 |
10FT zeecontainer | 1.250 | 8.910 | 10.160 |
20FT zeecontainer | 2.100 | 28.380 | 30.480 |
40FT zeecontainer | 3.800 | 26.680 | 30.480 |
40FT HC zeecontainer | 3.900 | 26.580 | 30.480 |
Ben je benieuwd naar het gewicht van een ander type zeecontainer? Neem dan contact met ons op via +31 6 51091110 of info@ctnr.nl.
De online zeecontainer specialist: CTNR
Wil je alles weten over zeecontainers? De online zeecontainer specialist!
In onze blogs vertellen we alles over containers. Dat doen we over het gewicht, maar ook over het transport en de maten. Zo weet jij welke container bij jou past.
Heb je een zeecontainer nodig? Die kun je bij ons online bestellen. We bezorgen jouw container in Nederland binnen twee dagen met kraan. Zo zetten we hem gelijk op de plek waar jij hem wilt hebben.
Bekijk onze webshop voor een overzicht van alle containers.
Gaat jouw vraag niet over het zeecontainer gewicht? Ook dan helpen we je graag!
Heb je een andere vraag over zeecontainers. Wij helpen je graag!
Bij CTNR weten we alles over containers. We zijn specialisten en helpen jou graag aan het antwoord op jouw vraag over zeecontainers. Neem contact op via +31 85 006 99 21, info@ctnr.nl of via WhatsApp.
Onze klanten aan het woord:
#ASKCTNR#ASKCTNR
Als je niet regelmatig met containers in aanraking komt kan het erg lastig zijn. Daarnaast is het geen kleine aankoop, dus wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Wij helpen je graag verder.